In het hoogseizoen zeker geen uitzondering, drukke havens, het wil dan ook nog wel eens voorkomen dat je langszij moet of iemand langszij krijgt. Hier horen ook weer bepaalde etiquetteregels bij.
Meestal heeft hier niemand echt ''trek'' in. Degene die iemand langszij krijgt had dit soms liever niet gehad en degene die langszij komt had liever aan de kade gelegen.
Toch ben je in zekere mate verplicht iemand langszij te nemen en mag dit niet geweigerd worden. Het is namelijk een wettelijk recht volgens het BPR ( Binnenvaart Politie Regelement. ) Maar hoe gaat het dan met de beleefdheidsregels of etiquetteregels die hierbij horen?
Waar ga je langszij liggen? Over het algemeen hoort men van groot naar klein te gaan liggen. Dit wil zeggen dat een kleine boot wel bij een grote langszij mag komen maar een grote niet langs een kleine. Uiteraard is dit geen centimeter werk maar je zult je kunnen voorstellen dat een boot van 6 meter niet blij is als er een van 12 meter langszij moet komen. Als zijnde klein schip hoor je hier ook rekening mee te houden. Als het gigantisch druk in de haven is is het bijvoorbeeld slechte etiquette als jij met jouw 6 meter aan boot bij een schip van 20 meter langszij gaat. Hier had namelijk ook een groter schip langszij kunnen komen die nu misschien wel geen plek meer heeft.
Veel boten laten hun fenders uithangen, zo kan iemand die eventueel langszij moet komen zien dat hij/zij welkom is. Wist je echter dat dit als slechte etiquette gezien wordt? Dit was vroeger namelijk een teken van wantrouwen aangezien je er eigenlijk vanuit gaat dat de aankomende buurman/vrouw niet kan varen. Anders heb je die stootwillen namelijk helemaal niet nodig. Juiste etiquette zou moeten zijn dat je de stootwillen pas uithangt wanneer je merkt dat er iemand langszij wil komen.
Nu hangen de stootwillen klaar en ben je dus klaar om langszij te gaan. Maar hoe ga je nu liggen? Etiquette schrijft voor dat je ''om en om'' gaat liggen. Dus met jouw boeg tegen de kont van het schip waar je langszij ligt. Dit is goeie etiquette omdat je elkaar zo het minst tot last bent. De meeste mensen spenderen namelijk de meeste tijd op het achterschip van hun boot. In de kuip of op de achterkajuit. Zou je gewoon naast elkaar liggen dan zou je zo de hele dag veel minder privacy hebben.
Toch mag ''om en om'' liggen niet in elke haven, in havens met een blauwe vlag bijvoorbeeld is dit niet meer toegestaan. Dit komt omdat het bij ''om en om'' liggen veel langer duurt voordat beide schepen weg kunnen varen bij bijvoorbeeld onheil. In dit geval dien je dus ook de regels van de haven op te volgen.
Nu is het zaak om je schip vast te leggen. Meestal geef je lijnen uit naar het schip waar je langszij komt te liggen. Deze maakt jouw lijnen vervolgens aan zijn schip vast, of geeft deze terug aan het schip waar ze vandaan komen zodat Uzelf de lijnen op Uw bolders kunt beleggen.
Als er nu meerdere schepen langszij moeten komen geld het volgende: Vanaf het derde schip wordt er van ieder oneven schip verwacht dat zij een lijn naar de wal brengen. De wind kan namelijk veel grip krijgen op een rij boten waardoor deze flink heen en weer kunnen gaan.
En dan? Nu ligt de buurman/vrouw langszij hoe moet deze nu naar de kant komen? Over het voordek! wordt er veelal geroepen, ook door mij. Dit behoord namelijk tot de ongeschreven etiquette. Maar is dit wel zo?
Het voordek wordt als optie geopperd om de boot waar je langszij ligt zo min mogelijk tot last te zijn. Vaak zit de bemanning namelijk op het achterdek of in de open kuip. Dan ga je daar natuurlijk niet doorheen banjeren en is het voordek een goeie optie. Maar hoe zit dit dan s'nachts? Bij veel boten slapen de eigenaren vaak onder het voordek. ( Boten met achterkajuit even uitgezonderd. ) Is het dan nog steeds goeie etiquette om over het voordek te ''stampen''?
Goeie etiquette zou je eigenlijk met bijde partijen moeten afspreken. Dus bij aankomst bij de boot waar je langszij gaat liggen zou je eigenlijk even aan de schipper moeten vragen wat zijn/haar voorkeur behoeft. Vaak wordt dit door de langszij nemende partij ook nog eens als ''zeer netjes'' gezien.
Natuurlijk zijn er nog meer etiquetteregels te bedenken zoals:
Maar bovenal, wees vriendelijk tegen elkaar. Een ander kan niet ruiken als jij iets vervelend vind. Daarbij komt dat niet iedereen evenveel stil staat bij de etiquette. Wat voor de een heel normaal is kan door iemand anders als hinderlijk worden gezien.
Dit artikel werd geschreven door Thom Vierhuizen, een op socialmedia bloggende watersporter uit Friesland (NL) welke te vinden is op onderandere zijn facebookpagina